FODMAP

Wist je dat 10 – 15 % van de mensen in Nederland last heeft van chronische darmklachten, ofwel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Klachten kunnen zijn: buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, verstopping of een combinatie daarvan. Vaak gaat het om onduidelijke klachten die op onregelmatige momenten de kop opsteken.

Het is vaak lastig erachter te komen waar PDS vandaan komt. Veel mensen blijven daarom rondlopen met hun klachten. Bepaalde voedingsmiddelen, maag/darminfecties en stress spelen een rol bij PDS. Sinds een aantal jaar is er het FODMAP-dieet. Met dit dieet verminderen bij veel mensen de klachten of ze verdwijnen zelfs helemaal.

FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen. Elke letter is een afkorting voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen.

In het kort komt het erop neer dat deze koolhydraten niet goed niet goed verteerd worden door mensen met PDS. Deze onverteerde koolhydraten zorgen voor gasvorming. Hierdoor kun je klachten krijgen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn. Sommige mensen krijgen last van verstopping, andere juist weer diarree.

Bij het FODMAP-beperkte dieet neem je tijdelijk geen moeilijk verteerbare koolhydraten (eliminatie-fase). Hierdoor verdwijnen de klachten. Door groep voor groep weer FODMAP’s te gaan eten, kan nagegaan worden welke koolhydraten wel en welke minder goed verdragen worden (herintroductie).

Onze dietisten hebben veel ervaring in het begeleiden van mensen met PDS en het FODMAP-beperkte dieet. Naast begeleiding bij het FODMAP-dieet, hebben we ook aandacht voor stress en eventuele supplementen.

Kijk voor meer informatie op: https://fodmap-dieet.nl/fodmap-dieet/  

 Voor het volgen van het FODMAP dieet kunt je vragen naar Yvonne of Margot, zij hebben hierin de meeste ervaring.

Mail naar info@4yoursupport.net of bel naar 06-19482072