Ondermijnende gedachten

Ondermijnende gedachten, wat zijn dat?

 

Wat zijn onze ondermijnende gedachten? Je bent je er misschien niet altijd van bewust maar voordat wij iets tot ons nemen gaat er altijd een gedachte door ons heen.  Wanneer we een schaaltje met chocolade op tafel hebben staan, kunnen we er 10 x langs lopen maar elke keer gaan er gedachten door ons hoofd. “Die chocolade ziet er lekker uit, het geeft niet als ik er eentje neem”.

De gedachten die leiden tot het niet volledig volgen van je gezonde voedingspatroon, zijn ondermijnende gedachten. Er zijn ook steunende gedachten, deze zorgen er juist voor dat je het gezonde voedingspatroon makkelijker vol kunt houden.

Het is heel erg lastig om die ondermijnende gedachten te sterk af te zijn. Het is daarom belangrijk om bijvoorbeeld nooit eten in het zicht in het huis neer te zetten. Want zien eten doet eten.

Schrijf je gevoelens en gedachten op tijdens zo’n moment. Je zal dan merken dat je na het nemen van bijvoorbeeld de chocolade er geen goed gevoel aan over houdt. Vaak zelfs een schuldgevoel. Schrijf dit gevoel op, zodat je de volgende keer als je weer die ondermijnende gedachten hebt, een betere keuze kunt maken.

 

Ondermijnende gedachten:

-          Zetten aan tot eten

-          Verminderen je zelfvertrouwen

-          Veroorzaken spanning

-          Zorgen dat je het voedingsadvies niet goed kan volgen

 

Nu komt het punt waar het eigenlijk om gaat, hoe kunnen we die ondermijnende gedachten omzetten in steunende gedachten…

 

Ondermijnende gedachten:

-           Ik heb nu toch al een stukje cake op, nu maakt het toch niet meer uit dan kan ik nog wel een stukje nemen.

Steunende gedachten:

-          Ik had even een zwak moment en nam een stukje cake, maar ik laat het bij één stukje anders moet ik weer enkele dagen goed opletten om het te compenseren.

 

Nog meer ondermijnende gedachten kunnen zijn:

-          Het is te moeilijk om af te vallen

-          Ik kan dit niet

-          Ik heb echt honger

-          Iedereen zit toch te eten

-          Ik zal toch nooit afvallen

-          De dag is nu toch al verpest

-          Ik ben baas over mijn  eigen lichaam, dan mag ik dit toch wel!

 

Schrijf in een schrift dit soort voorbeelden op, zodat je je eigen steunende gedachten goed kan ordenen. Hier moet je ook de kracht uit halen om door te gaan, en niet bezwijken onder de ondermijnende gedachten.

 

 

Succes!