Etiketten lezen

Etiketten Lezen!

 

Het lezen van etiketten wordt steeds belangrijker. Met al die voedselschandalen lijkt het steeds belangrijker om te weten wat er in je eten zit. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit moeten fabrikanten duidelijk en eerlijk zijn op het etiket, want misleiding mag niet volgens de wet. Ondanks de wetgeving worden de meeste.

 

De verpakking

In Nederland zijn alle producenten van voedingsmiddelen volgens de 'Warenwet etikettering levensmiddelen' en 'Verstrekking voedselinformatie aan consumenten' aan een aantal strenge richtlijnen gebonden. De toezicht hierop wordt gehouden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Misschien denk je dat deze wet ons voldoende beschermt. In de praktijk ziet het er helaas anders uit!

 


De voorkant van de verpakking

De voorkant van een verpakking kun je zien als een reclamebord van de producent waar jij, als consument, zoveel mogelijk wordt verleid tot aankoop. Dat deze 'verkoop', ondanks strenge wetgeving, vaak niet helemaal eerlijk verloopt. Er stonden flink wat misleidende leuzen op de voorkant. Daarom is het verstandig het pak om te draaien en de lijst met ingrediënten te lezen op de achterkant. Dáár mag een producent namelijk niet liegen.

 

De ingrediëntenlijst

De lijst met ingrediënten staat op de achter- of zijkant van de verpakking.

Als de ingrediënt in de ingrediëntenlijst als eerst erop staat, bevat het meest en steeds minder van de daarna genoemde ingrediënten. Wordt bijvoorbeeld suiker als eerste vermeld dan bestaat het product voornamelijk uit suiker.


 

Light

Trap niet in de val van 0% vet of light. Het is al meerdere keren wetenschappelijk bewezen dat niet vet, maar vooral suiker de grootste boosdoener is. Maar hoe maakt een fabrikant een product light? Als de fabrikant vet uit een product haalt doet hij er iets anders voor terug, omdat vet nou eenmaal smaak en structuur geeft. Om die structuur weer terug te geven dat vet gaf, wordt er meestal een vulstof zoals suiker, tarwe, soja, maïs of zoetstof voor in de plaats gebruikt, waardoor je uiteindelijk nog meer suiker eet.

 

Vezelrijk

Op verpakkingen worden vaak de termen 'vezelrijk' of 'extra vezels' gebruikt en is dit een veel gebruikt marketing trucje. Nu langzaam beseffen dat vezels belangrijk zijn voor onze gezondheid, worden overal kunstmatig toegevoegd. Vezels zitten van nature in groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Eet je hier voldoende van dan krijg je de juiste vezels binnen en zijn de toegevoegde vezels niet nodig.


 

Conclusie

Wet en regelgeving zijn belangrijk, handig en zeker noodzakelijk, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je koopt en eet. En niet alles wat op de voorkant van e verpakkingen kunne kloppen. Probeer niet alles klakkeloos te vertrouwen wat op verpakkingen staan, maar gebruik je gezonde verstand. Consumeer bewust, koop zo veel mogelijk seizoensgebonden en lokale producten (dat is ook nog eens goedkoper!) en zo min mogelijk bewerkt en kant-en-klaar voedsel. En lees de lijst met ingrediënten! Begrijp je deze niet, leg het product dan terug. Termen die je niet begrijpt zijn geen natuurlijke ingrediënten, maar chemische stoffen die riskant zijn voor jouw lichaam en gezondheid!