Buikomvang

Richtlijnen buikomvang

Wanneer is je buikomvang gezond? En is er een verschil tussen man en vrouw?

 

Voor de man is een gezonde buikomvang minder dan 94 cm. Zodra je boven de 94 cm zit heb je te veel vet rondom je buik. Wanneer je boven de 102 cm zit, is er sprake van ernstig overgewicht! De richtlijnen zijn wel anders bij mannelijke Aziaten. Dit komt omdat zij van nature kleiner zijn en dus ook een andere lichaamsbouw hebben. Voor hun geld een gezonde buikomvang van minder dan 90cm. Mannen hebben meestal een appelvorm, dit betekent dat de vet zich vooral rondom de buik wordt opgeslagen.

 

Maar hoe zit het nou bij de vrouwen?

Vrouwen hebben sowieso over het algemeen een hoger vetpercentage dan de mannen. Voor een vrouw is minder dan 80 cm een gezonde buikomvang. Voor de vrouwelijke Aziaten geld dezelfde richtlijn. Tussen de 80 en 88 is er licht gevaar voor de gezondheid. Boven de 88 cm is er sprake van ernstig overgewicht en is er sprake van een hoge gezondheidsrisico. Vaak komt de peervorm bij de vrouwen het meest voor. Zie foto hiernaast.

 

Een appelvormige lichaamsbouw is wel schadelijker voor de gezondheid. Als er namelijk veel vet rondom de buik wordt opgeslagen zorgt dat voor een verhoogd risico op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker (borstkanker, baarmoederkanker, nierkanker, alvleesklierkanker, darmkanker)
  • Botontkalking
  • Diabetes mellitus type 2
  • Onvruchtbaarheid
  • Slaapapneu, slechte longfunctie

 

Voordat de vet zichtbaar is als buikvet, vult het eerst tussen de organen en vervolgens zet het uit een zichtbare buikje.

 

Hoe meet je nou je buikomvang?         

1.       Leg een meetlint om je taille (het smalste gedeelte van de buik, boven de navel), halverwege tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken.

2.       Trek het lint aan, maar niet zo strak dat de huid wordt samengetrokken.

3.       Meet de omtrek nadat je hebt uitgeademd.